Blanke lak gebruik je voor binnen- en buiten. Het is een transparante beschermlaag voor je houten meubelen. Dit zorgt ervoor dat je geen krassen of andere beschadigingen krijgt. Hoe gebruik je blanke lak en waar kan het allemaal voor worden gebruikt? Lees meer in dit artikel over verschillende soorten blanken lak, hoe je het toepast op jouw meubilair en nog wat andere tips om te voorkomen dat de blanke lak niet werkt. 

Soorten blanke lak

Blanke lak kan worden gebruikt voor meubelen, trappen, deuren of kozijnen. Zolang het maar van hout is gemaakt. Gaat het om iets dat niet van hout is gemaakt? Dan is er ook blanke lak voor andere ondergronden. Er is blanke lak met een matte finish, of juist een glanzende finish. Het is een kwestie van smaak, want ze zullen beide even goed werken als beschermlaag voor het gewenste product. Kies ook een blanke lak dat is geschikt voor het specifiek soort hout waar je mee te maken hebt. Een zacht houtsoort moet bijvoorbeeld kunnen ademen met de luchtvochtigheid en temperatuur.

Hoe gebruik je blanke lak?

Blanke lak breng je aan nadat je het hout hebt geverfd, zo ontstaat er een mooiere kleur die langer houdbaar blijft. De verf moet wel volledig droog zijn voordat je de blanke lak aanbrengt, wacht dus liever te lang dan dat je te snel weer aan het werk gaat. Na minimaal 1 dag zal het droog zijn en kun je de blanke lak aanbrengen. Gaat het niet om een geverfde ondergrond? Zorg er dan wel voor dat de ondergrond schoon en vetvrij is. 

Conclusie 

Blanke lak is een uitstekend product voor een mooie finish, niet alleen voor geverfd hout, maar ook gewoon om bijvoorbeeld je tuinmeubelen te beschermen tegen beschadigingen. Er zijn verschillende soorten blanke lak, zo zijn er blanke lakken met een matte finish of een glanzende finish. Qua werking maakt dit geen verschil, het is een kwestie van smaak. Je kunt de lak gebruiken op zowel binnen- als buitenmeubelen. Controleer wel even of het type hout dat je wil lakken hiertegen kan. En zorg ervoor dat geverfd hout minimaal 1 dag heeft staan drogen, om te voorkomen dat het nog nat is van de verf.