Soms zijn er gebieden waar het water hard is. Dan komen er problemen voor als strepen op ramen na het wassen, aanslag op theekopjes, dof haar en slecht werkende apparaten. In het dagelijks leven heeft hard water echt wel impact en niet alleen financieel gezien. Met waterontharder kom je daar van af. 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is gevuld met harskorrels en een filter. De harskorrels in de waterontharder kunnen de mineralen magnesium- en kalkgehalte uit het water filteren. Daardoor komt er zacht water dat gebruikt kan worden door het gehele huis. Na het ontharden wordt de filter gereinigd met schoonmaakzout. Het is dan ook nodig om dat af en toe bij te vullen.

Wil je een waterontharder die je niet bij hoeft te vullen? Dan kun je beter voor een magnetische waterontharder gaan. Deze ontharders zijn ook goedkoper in aanschaf.

De financiële voordelen van een waterontharder

Een waterontharder kan je aanschaffen met installatie. Aan de hand van de soort machine en de hoeveelheid water wat het gebruikt wordt de prijs bepaald. Wanneer de waterontharder aan gezet word kan het geld terug verdiend worden. Er gaat 50 % minder zeepproducten gebruikt worden, apparaten gaan 30 % langer mee en het energieverbruik gaat met 20 % naar beneden omdat er geen kalk op de elementen van je apparaten gaat zitten. 

Lichamelijke voordelen van de waterontharder

Wanneer er zacht water gebruikt is wordt haar zachter en gaat meer glanzen, er is minder shampoo en zeep nodig. De huid voelt minder droog na het douchen of een bad en de symptomen van eczeem zullen verminderen. 

Voordelen voor het milieu met de waterontharder 

Wanneer een waterontharder gebruikt wordt, is het milieu wat dan om de hoek komt kijken. Er worden veel minder zeepproducten weggespoeld. De CO2-uitstoot wordt minder doordat er minder energie gebruik is. Apparaten gaan langer mee en worden minder vaak weg gegooid of gerecycled. 

Voordelen in het dagelijks leven met de waterontharder

In het dagelijks leven is er minder aanslag in de theekopjes. Dit wordt veroorzaakt door kalk. Textiel voelt zachter, slijt minder snel of wordt dof. Op de muren van de badkamer komt geen aanslag voor dus droog maken hoeft niet meer. Na het wassen van ramen of de auto komen er geen strepen meer voor.