Tegenwoordig willen veel mensen een airco om hun huis te verkoelen. Toch maakt het vrij veel geluid om een airco op het dak te plaatsen. Daarom zie je steeds meer dat units voor airconditioning op daken van schuren in de tuin worden gezet.

Als je een airco op het dak van de schuur gaat plaatsen of ergens anders in je tuin, is het belangrijk dit wel in overleg te doen met de buren. Zonder overleg met de buren, kunnen zei geluidsoverlast ervaren. Mocht het dus zo zijn dat de buren niet willen dat jij de airco in de tuin plaatst, zal je deze toch echt op het dak van je woning moeten plaatsen.

Stap 1: De keuze van de airco

Voordat je een airco kunt plaatsen moet je natuurlijk kijken naar de soort airco die toegepast gaat worden. Hierbij zijn verschillende aspecten belangrijk namelijk de capaciteit en de soort zijn het meest belangrijk. Voor het bepalen van de capaciteit heb je het aantal vierkante meters van de ruimte nodig die verkoeld/verwarmd moet worden. Er zijn drie soorten airco’s, namelijk mobiele airco, de split airco en de mobiele split airco.

Stap 2: Plaatsen van de binnen en buiten unit

Na het kiezen, bestellen en arriveren van de airco kunnen de binnen en buiten units gemonteerd worden. De binnenunit wordt van binnenuit gemonteerd en de buiten unit komt in dit geval op het dak van de schuur terecht. Zorg ervoor dat beide units waterpas gemonteerd zijn en dus onder een haakse hoek van 90 graden komen te staan.

Stap 3: het koppelen van de units

Zodra dit geregeld is kunnen de units aan elkaar gekoppeld worden, dit moet gedaan worden door een monteur anders vervalt de garantie op je airco. De koelleidingen worden gemonteerd aan de units en deze zullen gecontroleerd worden op lekken. Ten slotte zal de stuurkabel aangesloten moeten worden. Omdat de stuurkabel elektrisch geladen is, wordt het ook aangeraden om deze kabel aan te laten sluiten door een professional en niet zelf hiermee aan de slag te gaan.