Wat is nou eigenlijk het mooiste plaatje als je kijkt naar de tuin? Wat staat nou het mooist bij een tuin? Is dat een mooie overkapping, is dat het plaatje van een aangelegde tuin en een mooi boerderijtje of is dat een tuin in combinatie met een mooie rietgedekte woning? Vraag tien mensen en negen ervan zullen kiezen voor de laatste optie. Een rieten dak en een tuin versterken elkaar op de een of andere manier. 

Met de toekomst van de rietdekkers zit het wel snor

Ach, ook zonder een mooie tuin is een rieten dak de moeite waard. Een rieten dak heeft altijd meer uitstraling dan elk willekeurig ander dak. De wijze waarop het dak aangelegd wordt is uiteraard afhankelijk van de kwaliteiten van het rietdekkersbedrijf dat je inschakelt. Werd het vak dat rietdekker heet vroeger vooral door ervaren specialisten aan een jongere generatie geleerd, nu is er een heuse rietdekker opleiding. Met de toekomst zit het dus wel goed.

Er kunnen verschillende manieren van werken toegepast worden

Doorgaans wordt een beroep gedaan op een rietdekkersbedrijf wanneer er voor het eerst een rieten dak aangelegd wordt, of wanneer het al liggende riet aan onderhoud toe is. Het leggen van een rieten dak is niet zomaar iets. Er kunnen verschillende werkwijzen toegepast worden. Zo kan prima gewerkt worden met een onderconstructie. Het riet wordt dan uiteindelijk op een aan te brengen onderconstructie aangebracht. Verder is een bekende variant het open rieten dak. In dat geval zal het rietdekkersbedrijf het riet met behulp van spandraden en binddraden aan het dak vastmaken. Dit gebeurt dan op een open onderconstructie. 

Ook inzetbaar voor onderhoudswerkzaamheden aan het rieten dak

Daarmee zijn nog niet alle mogelijkheden benoemd. Het gespecialiseerde rietdekkersbedrijf kan ook werken met een schroefdak. Er wordt dan eerst een soort van afgesloten dak getimmerd. Op dit dak wordt vervolgens riet gelegd. De voordelen? Je hebt beduidend minder last van tocht en ook de brandveiligheid is beter in orde zo. Uiteraard schakel je het rietdekkersbedrijf ook in als er onderhoud aan het dak gepleegd met worden.