Wil jij graag een mooie tuin maken voor 2022? Neem dan snel met ons door wat je kunt doen in je tuin! We willen je graag inspireren. 

Waar groeien grassen makkelijk? 

Hoewel sommige grassen goed groeien in de schaduw, geven de meeste de voorkeur aan een zonnige open plek en doen ze het het best in gemiddelde tot droge grond. Planten kan op elk moment van het jaar, mits de bodemgesteldheid goed is, maar vermijd het bij vorst. Als je een zware, natte grond hebt, stel het planten van grassen die een goede drainage nodig hebben dan uit tot het voorjaar.

Verzorging

Bladverliezende grassen, zoals miscanthus, panicum en pennisetum, hebben in de winter de neiging om hun stengels te laten verdrogen en er dood uit te zien, dus deze kunnen op elk moment vanaf eind februari tot aan de basis worden geknipt. Altijd groene planten zoals carex, festuca en fazantenstaartgras (Anemanthele lessoniana) zijn relatief gemakkelijk – als ze er goed uitzien, hoeven ze helemaal niet te worden gesnoeid, hoewel je het fazantengras misschien met je vingers kunt ‘kammen’ om de gebloemde stengels te verwijderen zodra ze er rommelig beginnen uit te zien.

Sommige groenblijvers, zoals de blauwe festuca’s, zien er na een jaar of wat moe uit en kunnen dan vrij hard worden teruggesnoeid om nieuwe groei te stimuleren, maar het is belangrijk dit pas te doen als het gras in actieve groei is, anders is de kans groot dat je de plant beschadigt.

Levensduur van grassen

Iets anders om in gedachten te houden is dat grassen, net als alle andere planten, verschillende levensduren hebben. Stipa tenuissima kan drie tot vijf jaar oud worden, terwijl hakonechloa of panicum wel 20 jaar oud kunnen worden. Fazantengras is kortlevend en heeft dus meer behoefte aan zaad dan de langlevende soorten. Iedereen die het kweekt, weet dat de zaailingen overal in de tuin opduiken. Er zullen er meer zijn dan je nodig hebt, maar houd rekening met het verlies van de oorspronkelijke plant en zorg voor genoeg zaailingen om de ‘kolonie’ in leven te houden – en behandel de anderen als onkruid. Meer weten over grassen of siergrassen? Neem een kijkje op kwekerijonline.nl.