Hout, een tijdloos bouwmateriaal, is populairder dan ooit bij de bouw van nieuwe woningen. Het is niet alleen veelzijdig, maar biedt ook diverse voordelen. In deze blog bespreken we enkele van de meest populaire houtsoorten in de hedendaagse bouw en waarom ze zo gewaardeerd worden. We werpen ook een blik op de bouwstijlen waarin deze houtsoorten vaak worden toegepast, zowel in het interieur als het exterieur van moderne woningen.

Duurzaam en charmant

Eikenhout is een van de meest geliefde houtsoorten voor de bouw van nieuwe woningen. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Dit hout heeft een warme uitstraling en een aantrekkelijke nerfstructuur, waardoor het ideaal is voor interieurtoepassingen. Het wordt vaak gebruikt voor vloeren, trappen, deuren, en meubels. In exterieurtoepassingen, zoals gevelbekleding en balkons, biedt eikenhout een klassieke uitstraling.

Natuurlijke weerstand en aangename geur

Cederhout is een houtsoort die wordt geprezen om zijn natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Het heeft ook een aangename geur en wordt vaak gebruikt in kasten en kastinrichting vanwege de natuurlijke insectenafstotende eigenschappen. In de bouw van nieuwe woningen wordt cederhout vaak toegepast voor gevelbekleding, dakbedekking, en terrasconstructies. Het geeft een rustieke uitstraling aan zowel het interieur als het exterieur van woningen.

Elegantie en luxe

Walnoothout staat bekend om zijn diepe, donkere kleur en elegante uitstraling. Het wordt veel gebruikt in interieurtoepassingen, zoals vloeren, wandpanelen en meubels, om een gevoel van luxe en verfijning te creëren. Walnoothout is geliefd om zijn opvallende houtnerf en wordt vaak geassocieerd met klassieke en tijdloze interieurontwerpen.

Betaalbaar en milieuvriendelijk

Sparrenhout, zoals grenen en vuren, is een betaalbare keuze voor woningbouw. Het is ook milieuvriendelijk omdat het snel groeit en gemakkelijk hernieuwbaar is. Sparrenhout wordt vaak gebruikt voor vloerbalken, dakconstructies en binnenschrijnwerk. Het heeft een lichte kleur en een eenvoudige uitstraling, wat het geschikt maakt voor een breed scala aan interieur- en exterieurtoepassingen. Met sparkozijnen heb je een stevige basis voor ramen en deuren. 

Moderne en traditionele bouwstijlen

De keuze van houtsoorten in de bouw hangt vaak samen met de bouwstijl van de woning. Eikenhout en cederhout passen goed bij traditionele bouwstijlen, zoals de koloniale of rustieke stijl, zowel voor het interieur als het exterieur. Walnoothout wordt vaak gebruikt in elegante en luxe interieurs, of in huizen met een klassieke architectuur.

Conclusie

In de moderne bouw worden houtsoorten steeds vaker gecombineerd met andere materialen, zoals glas en staal, om eigentijdse ontwerpen te creëren die zowel duurzaam als aantrekkelijk zijn. Al met al biedt het gebruik van verschillende houtsoorten in de bouw een scala aan ontwerpmogelijkheden en esthetische variatie, waardoor architecten en bouwers in staat zijn om woningen te creëren die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn.