Buiten uit je tuin kunnen veel geluiden weg komen, soms uit je eigen tuin en andere keren uit de tuin van de buren. Ervaar je  wel eens geluidsoverlast als je heerlijk in de tuin onder je overkapping zit? En heb je een schuur die grenst aan die van de buren? Door het plaatsen van een systeemwand tussen de schuur van je en die van je buren, kan er al een groot deel van de geluidsoverlast in de tuin gereduceerd worden.

Een systeemwand bevat isolatie, isolatie is een geluidwerend materiaal waardoor het geluidsoverlast bij je buren verminderd zal worden. Daarnaast zijn systeemwanden vaak niet dik, dus het neemt niet veel ruimte in beslag. De wanden worden ook zeer snel gemonteerd en doordat het vast te schroeven is, heb je ook een snelle montage bij deze wanden.

Metal studwanden

Een metalstud wand is een soort systeemwand, maar dan zonder afwerking. Deze soort systeemwand bestaat uit metalen profielen, meestal een C-profiel of U-profiel, met daar tussen isolatie (meestal om geluid te weren). Aan de metalen profielen worden gipsplaten vastgeschroefd, dit is de afwerking van de Metal stud wand. Omdat alles vastgeschroefd is, kan dit later verplaatst worden. Daarnaast lossen de metalstud systeemwanden ook voor een reductie in geluidsoverlast. Normale gipsplaten zijn niet waterwerend en dus ook niet geschikt voor het gebruik buiten. Voor het gebruik buiten worden dan waterkerende gipsplaten geadviseerd, die ook in de badkamer gebruikt worden. Deze gipsplaten moeten vervolgens betegeld worden.

Stucwanden

Deze variant systeemwanden zijn van te voren gestuct, dit houdt in dat de wand makkelijk een kleur geverfd kan worden naar keuze. Gips, het materiaal wat op de metalstud wanden aanwezig is, valt niet makkelijk te schilderen. Stucwanden hebben daarnaast een nettere uitstraling dan de metalstudwanden. Ook deze systeemwanden zijn te verplaatsen zoals iedere andere wand. Deze wanden zijn daarnaast ook zeer duurzaam, omdat ze hergebruikt kunnen worden. Stucwerk wordt ook vaak als gevelmateriaal voor gebouwen gebruikt en is dus prima bruikbaar in de tuin.

Omegawanden

Ten slotte de niet te vergeten omegawanden die toegepast kunnen worden om geluidsoverlast in je tuin te kunnen reduceren. De omega systeemwanden zijn wanden met een dikte van 100mm, waar meestal glas tussen geplaatst wordt. Als je toch een soort van contact met de buren wil kun je glas ertussen plaatsen. Wil je dit niet is het ook mogelijk om floatglas (glas waar je niet doorheen kunt kijken) te gebruiken.