Wanneer het weer lekker weer wordt buiten, komen langzaam maar zeker ook alle tuinsetjes weer naar buiten. Heerlijk om met het zonnetje in je tuin onderuit gezakt te liggen met een goed boek en een heerlijk verkoelend drankje. Maar het is nóg leuker als je tuin en alle accessoires er ook goed uitzien. Heb je houten tuinmeubels? Dan kunnen die misschien wel een opknapbeurt gebruiken. Daarnaast raden we aan je houten tuinmeubels te voorzien van een goede bescherming laag, zodat deze wordt beschermd tegen vocht, licht, kleurveranderingen en bederf. Het tuinsetje kan daarna weer een aantal jaar langer mee. Maar hoe voorzie je je tuinmeubels van een nieuw laagje verf? Wij leggen het graag stap voor stap aan je uit!

  1. Kijk eerst naar het materiaal dat je wilt gaan schilderen

Er bestaan verschillende soorten hout. Al deze soorten hout hebben ook een eigen manier van behandelen en verven. Het is dus belangrijk om vooraf te weten met welk type hout je te maken hebt. Is dit bijvoorbeeld zacht- of hardhout? Eiken of teakhout? De meeste tuinmeubels zijn vaak gemaakt van teakhout, omdat dit het meest geschikte type hout is voor buitengebruik. 

  1. Reinig je tuinmeubels goed

Voordat je begint met het verven van je tuinmeubels dien je ze eerst goed te reinigen en te ontvetten. Voor zacht hout (behalve eikenhout) raden we aan dit te doen met water en ammonia. Voor hardhout kun je beter een speciale thinner gebruiken. 

  1. Het schuren van je tuinmeubels

Na een goede schoonmaak kun je aan de gang met schuurpapier. Bij het schuren van je tuinmeubels moet je er goed op letten dat je geen krassen maakt. Gebruik, om krassen zoveel mogelijk te voorkomen, altijd kwalitatief goed schuurpapier en schuur in de richting van de houtnerf. 

  1. Het beitsen en/of schilderen van je tuinmeubels

Dan is het echt tijd om je tuinmeubels te voorzien van een nieuwe frisse kleur. Bij houten tuinmeubels raden we eigenlijk altijd aan om een beits te gebruiken. Een beits zorgt ervoor dat je tuinmeubel vochtregulerend en weerbestendig is. Daarnaast trekt de beits goed in het hout. Lak en verf trekken niet zo goed in. De beits is net als verf in verschillende kleuren verkrijgbaar.