Het opnieuw inrichten en het onderhouden van je tuin kan een ontmoedigende taak zijn die elk jaar toch weer eens moet gebeuren. Toch hoeft dit niet zo ontmoedigend te zijn! Door de juiste keuzes te maken voor je tuin en door je te verdiepen in de voordelen van bepaalde tuinmaterialen kan je al veel werk van jezelf wegnemen. We geven dan ook graag wat tips hoe jij je tuin een goede opknapbeurt kan geven en wat je kunt vervangen om het onderhoud te verminderen voor de volgende keer.

Van onderhoud tot aanleg

De tuin opknappen is nogal een breed begrip, ten eerste is het afhankelijk van wat je in je tuin hebt staan. Heb je oude en vrij kleine tuintegels? Dan is de kans groot dat de tegels wat groen uitslaan, verkleurd zijn en vaak wat scheef erbij liggen. Dan kun je beter nieuwe tegels kopen, Het aanschaffen van nieuwe tegels geeft namelijk veel voordeel. De keuzes vergeleken vroeger zijn natuurlijk ook veel groter. Zeker als je niet van onkruid wieden houdt is het misschien verstandig om voor vooral hele grote tegels te gaan. Hierdoor heb je minder onkruid en oogt je tuin ook gelijk veel luxer. Nieuwe tegels zullen er overigens ook voor zorgen dat je tuin direct anders oogt en dus al een hoop goed maakt.

Verder geldt dit eigenlijk ook voor je tuinhek. Het hek heeft namelijk net zoveel last van verkleuring en verwering met de tijd mee als je tegels. Door je tuinhek te vernieuwen of bijvoorbeeld opnieuw te schilderen zul je al gelijk merken dat je tuin er beter uit gaat zien. Ook als je de tegels het hek compleet vernieuwd hebt kun je er in elk geval de komende 5 tot 10 jaar weer mee door. Een en al voordeel dus! Vind je dit alsnog te veel werk? Geen probleem schakel eenmalig een bedrijf in die dit voor je kan regelen. Het enige wat jij hoeft te doen is aan te sturen en te vertellen hoe jij wilt dat de tuin eruit moeten komen te zien.

Tip voor het winterseizoen

Weersomstandigheden zijn ook vrij bepalend voor je tuin. Je kunt namelijk al heel wat onderhoudswerk voor jezelf wegnemen door je spullen en tuinmeubels bijvoorbeeld naar binnen te stallen voor de winterse maanden. Dit zorgt ervoor dat je meubels niet gaat verweren en dat het hout niet te veel gaat verkleuren en uitdroogt. Eigenlijk geldt het verkleuren voor veel dingen, zo kan dit bijvoorbeeld ook gebeuren bij je plastic of kunststof plantenbakken en porseleinen tuinkabouters en kussens. Heb je geen genoeg ruimte in de schuur of in je garage? Dan heb je ook opbergbakken voor buiten. Ook hiervoor is het slim om te kijken naar bakken die zeker weten waterdicht en van goede kwaliteit zijn. Dit om teleurstelling te voorkomen.